søndag 8. mars 2009

Våte fakta en dag i mars

Kvinner tjener gjennomsnittlig betydelig mindre enn menn. Vi kan gjøre nøyaktig den samme jobben og til og med gjøre den bedre, men likevel få langt dårligere betalt. Det blir gitt mange fantasifulle forklaringer på hvorfor det er slik, til og med hvorfor det bør være slik, men ingen av dem bør tas alvorlig.

«Markedet bestemmer lønningene».

«Sjefene har rett til å gi sine ansatte den lønnen de synes de ansatte fortjener».

Det er slikt jeg har å se frem til i arbeidslivet de neste femti årene, hvis jeg er heldig. Og det blir ikke nødvendigvis bedre, men verre.

Vi blir diskriminert overalt på grunnlag av kjønn alene, blant annet på grunn av religiøse dogmer, institusjonalisert gjennom århundrer. Mange steder og på mange områder blir vi tvunget til å være våre egne fangevoktere. Vi blir til og med rasende når folk antyder at vi er undertrykket.

Brenn en bibel i dag du også.

Mange kvinner, blant annet Siv Jensen jobber for at vi skal få det enda verre, både i arbeidslivet og i samfunnet som helhet.

Vi blir fortsatt sett på som objekter, som en forlengelse av mannen, femti år etter vi brente bh’er og skjørt. Det er fortsatt slik at de fleste kvinner godtar samfunnets dogmer. At vi tar mannens navn ved giftemål er bare ett av mange slike. Mange står til og med i kirker og gjentar religiøse undertrykkelseserklæringer. Noen ganger blir jeg fristet til å tro at folk ikke tenker i det hele tatt.

En god del menn reagerer også på dette, faktisk. De ønsker, så utrolig det enn kan høres kvinner som kan og vil tenke og handle selvstendig, og ikke være mannens papegøye, hans dørmatte.

Jeg mener at dagens samfunns er menneskefiendtlig, for både menn og kvinner, men at kvinner har det enda et lite hakk verre er hevet over enhver tvil.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar